Büyükçekmece Rehberi

Kırmızı biber zayıflatır mı, baharatların faydaları nelerdir ?

Kırmızı biber zayıflatır mı, baharatların faydaları nelerdir ?
Kırmızı biber zayıflatır mı, baharatların faydaları nelerdir ?

Kırmızı biber zayıflatır mı, baharatların faydaları nelerdir ?

Kırmızı biber medeniyetin ilk gelişim zamanlarından bu yana insanların gerek yiyecek, gerekse baharat olarak kullandığı bir sebzedir. Kırmızı biber, anadolu mutfağında da sıkça kullanılan bir sebzedir. Mesela urfa bölgesinin meşhur İsot biberi, kırmızı biberden başkası değildir.

Kırmızı biber, yemeklerde baharat olarak kullanılmasının ya da çiğ,pişmiş, kızarmış biçimde yenile bilmesinin haricinde sağlığa faydaları bakımından da geniş bir kullanım imkanı bulan bir yiyecektir. Medeniyet boyunca değişik baharatlar ve tatlar, insanların ilgisini hep çekmiştir. Baharatlar o derece insanlık ve uygarlıkla birleşmiştir ki medeniyetler arası diyaloğu sağlayan etkenlerden birisi de baharat ticareti olmuştur. İşte bilinen en eski ve en değerli baharatlardan birisi de bu manada kırmızı biber dir.
Kırmızı biber ya da anadoludaki yaygın bilinen adıyla isot (ısı otu), botanik bilimindeki ismi capsicum anitum olarak bilinir. Kırmızı biberin anavatanı kuzey amerika olduğu sanılmaktadır. Amerikanın keşfinden sonra Aztek Medeniyetinin kullandığı bu baharat, ispanyollar eliyle tüm dünyaya dağılmış ve mutfaklarımızdaki vaz geçilmez yerini almıştır.
Kırmızı biber, baharata düşkünlüğü ile bilinen hindistan da çok sevilmiş ve tüketilmeye başlanmıştır. Oradan da iran üzerinden anadoluya gelen kırmızı biber, anadolu mutfağındaki eşsiz yerini ta 18 inci yüzyıldan itibaren almaya başlamıştır. Yani aslında biber yeni sayılabilecek bir bitki ve baharattır.
Kırmızı Biber Zayıflatır Mı?-Kırmızı Biber Zayıflama
Kırmızı bibere zayıflatan bitki özelliğini veren şey, içerisinde taşıdığı kapsaisin isimli maddelerdir. Kristal özelliğe sahip kapsaisin maddesi, vücutta yağ yakımını aktive ederek metabolizmayı hızlandırıcı etki oluşturuyor.
Gerek acı gerekse tatlı kırmızı biberler tüketildikten 20 dakika sonra vücudun oksijen tüketim kapasitesini ciddi manada artırmaktadır. Bu da metabolizmanın hızlanması anlamı taşımaktadır. Kalori yakmak ve kilo vermek için kırmızı biber tüketmekten daha doğal bir yol olamaz.
Kırmızı Biberin Faydaları Nelerdir

Kırmızı ve acı biberler kapsaisin (capsaicin) bakımından zengin olup zaten biberdeki acı tadı dilimizdeki tat alma hücrelerine algılatan maddedir. Kapsaisin maddesi, kandaki trigliserid ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olmakta, bağışıklığı güçlendirmekte, ülsere yakalanma ihtimalini azaltmaktadır. Her ne kadar acı biberin mide ülserini azdırdığı düşünülse de aslında acı kırmızı biber, midede ülser gstrit, peptit ve hatta zamanla mide kanserine neden olan Helicobacter pylori (Helikobakter pilori- Hp) türü bakterileri yok edebilme özelliğine sahiptir.
Kırmızı biber ayrıca A,C, ve K, vitamini deposudur. Kırmızı Biberde çokça yer alan Antioksidan maddeler ile birlikte A ve C vitaminleri hücresel yıkımı engellemekte kanser riskini önemli ölçüde düşürmektedir. Kırmızı biber ayrıca bağışıklık sistemini güçlendiren, hücresel yaşlanmaya engel olan, cilt yaşlanmasının etkilerini azaltan, artrit ve astım gibi yangısal hastalıkları azaltan faydalara sahiptir. Kırmızı biberin faydaları arasında kemikleri güçlendirmesi, damar tıkanıklığı ve oksidasyonuna mani olması da sayılabilir. Kırmızı biberdeki K vitamini ayrıca kanın pıhtılaşma düzeyini yükselten etkiye sahiptir. O nedenle yaralanmalar sonrasında bolca kırmızı biber yenilmelidir.
Kırmızı biberde bulunan likopen isimli kartenoid madde, bir çok kanser türünün engellenmesini sağlar. Bu kanser türleri arasında, özellikle prostat kanseri, mesane kanseri, serviks rahim kanseri, ve pankreas kanserleri sayılabilir. Acı biberde bulunan diğer bir kartenoid madde, (Beta-cryptoxanthin) akciğer kanserine karşı bitkisel çözüm sunarak kanserin ortaya çıkmasını engellemektedir. Özellikle sigara içen kişilerin bolca kırmızı biber tüketmelerini öneriyoruz. Bunların yanında kırmızı biber lifçe zengin olduğu için tok tutar ve hazım süresini uzatır. Bu da vücuda kalori harcatır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.